عين خبر: دو نفر بر اثر ريزش سنگ در يكي از تونل هاي بزرگراه تهران – شمال كشته شدندمعاون امداد و نجات هلال احمر البرز: امروز در 60 كيلومتري جاده چالوس در روستاي كوشاك و در تونل شماره 32 بزرگراه تهران – شمال صخره اي سقوط كرد و دو كارگر را در زير آوار گرفتار …
علت ريزش تونل ٣٢ جاده تهران شمال https://dibarooz.ir/علت-ريزش-تونل-٣٢-جاده-تهران-شمال/ ديباروز Mon, 24 May 2021 14:55:12 0000 عمومي https://dibarooz.ir/علت-ريزش-تونل-٣٢-جاده-تهران-شمال/ عين خبر: دو نفر بر اثر ريزش سنگ در يكي از تونل هاي بزرگراه تهران – شمال كشته شدندمعاون امداد و نجات هلال احمر البرز: امروز در 60 كيلومتري جاده چالوس در روستاي كوشاك و در تونل شماره 32 بزرگراه تهران – شمال صخره اي سقوط كرد و دو كارگر را در زير آوار گرفتار …
عين خبر: دو نفر بر اثر ريزش سنگ در يكي از تونل هاي بزرگراه تهران – شمال كشته شدند
معاون امداد و نجات هلال احمر البرز: امروز در 60 كيلومتري جاده چالوس در روستاي كوشاك و در تونل شماره 32 بزرگراه تهران – شمال صخره اي سقوط كرد و دو كارگر را در زير آوار گرفتار كرد. همچنين يك مجروح وجود داشت كه قبل از سقوط و ضربه به سرش توانست خود را نجات دهد. متأسفانه دو نفر كه در زير آوار گرفتار شده بودند جان خود را از دست دادند و اجساد آنها را از زير آوار بيرون كشيدند و تحويل پليس دادند. وي افزود: “پس از اين حادثه چهار تيم از هلال احمر وارد منطقه ديباروز شدند.”
من متاسفم كه غفلت ، به خصوص عدم استفاده از مهندسان باتجربه به دليل نياز به پرداخت هزينه بيشتر ، هر روز شاهد حوادث تلخي در گوشه گوشه كشورمان هستيم.
اگر حوادث ناخوشايند روزانه كشور را كه منشأ آن ضعف در طراحي ، مهندسي و اجراي آن است (كم كاري و استفاده از عناصر نامرغوب) جمع آوري كنيم ، در اين صورت شايد بتوانيم ابعاد عظيم انسان حاصل را با وضوح بيشتري درك كنيم. صدمات مالي به عنوان مثال ، در يك آتش سوزي كوچك ، ميلياردها دلار خسارت مالي و حتي آسيب ديدگي مي تواند رخ دهد ، بدون ذكر كل اين حوادث در سراسر كشور! واقعاً ارزش تامل دارد ، واقعاً!
متأسفانه ، ساخت و سازهاي زيبا امروز در تمام بخشهاي مسكوني ، اقتصادي ، صنعتي و غيره همان ابداعات پوسيده در دو يا سه سال آينده خواهد بود! اين ايده من به همه هموطنان عزيزم است كه لياقت اين ظلم را ندارند ، مگر اينكه يك ايده اساسي وجود داشته باشد.
اما نكته اصلي در تونل سازي ، توجه ويژه به آغاز و پايان تونل ها در حفاري و ساخت يكي از مهمترين موارد فني در مهندسي تونل است. تونل ها بر اساس مكانيك سنگ يا خاك بالاي آنها با توجه به فرمول هاي مهندسي از حفاري تا سنگ تراشي تا پاشش بتن محاسبه مي شوند (در صورت لزوم). تجربه خوبي در كشور در ساخت آن در اين كشور در كشور وجود دارد ، البته اگر شركت هاي ساختماني حداقل چند متخصص تونل داشته باشند. با اين حال ، از آنجا كه سنگهاي بالاي ورودي و خروجي در ناحيه ابتداي و انتهاي تونل ها به طور كلي كمتر و ضعيف تر هستند و حتي در بيشتر موارد ، عبور از ده متر اول و آخر با معيارهاي خاص ضروري است. ، در غير اين صورت همانطور كه در تصاوير به نظر مي رسد سقف اين قطعات به دليل آنچه گفته شد ترك خواهد خورد و سقوط مي كند بدون شك متاسفم كه در سقوط دو نفر كشته و تعدادي زخمي شدند لزوم توجه مشاور طراحي به اين مهم در زمان طراحي خصوصاً براي اين مناطق و دقت پيمانكار اجرايي در اين شكل از خرابي خاص چيزي است كه بايد مورد توجه قرار گيرد ، به سادگي امكان وقوع ندارد!
* استاد نمونه مهندسي سازه ، زلزله و مديريت بحران كشور و بنيانگذار مقاومت و مديريت بحران
- ۱۰ بازديد
- ۰ نظر